top of page

În sfârșit putem ști ce a cauzat anul trecut acea gaură uriașă de ozon în Arctica

  • Poza scriitorului: Ivan Ţurcan
    Ivan Ţurcan
  • 29 sept. 2021
  • 1 min de citit

Potrivit unei noi analize, gaura neobișnuit de mare care s-a deschis în stratul de ozon peste Arctica anul trecut pare să fi fost declanșată de temperaturile record de iarnă din oceanul Pacificului de Nord.


Gura uriașă, care cuprindea aproape întregul strat de ozon deasupra capului, s-a închis la începutul primăverii, dar există șansele ca aceasta să se formeze mult mai frecvent în viitor.


Conectând datele prin satelit într-o serie de simulări, cercetătorii au descoperit că temperaturile ridicate ale suprafeței mării în Pacificul de Nord au puterea de a reduce temperatura vânturilor din vestul Arcticii.



Aceste vânturi puternice suflă în timpul iernii până în primăvară și conform modelelor atmosferice, dacă devin suficient de reci suficient de mult timp, pot declanșa formarea norilor polari. La Polul Nord și Sud, norii din stratosferă sunt un ingredient cheie în procesul sever de epuizare a ozonului.


„Formarea recordului de pierdere de ozon arctic în primăvara anului 2020 indică faptul că substanțele actuale care diminuează ozonul sunt încă suficiente pentru a provoca o epuizare severă a ozonului din primăvară în stratosfera arctică”, spune Yongyun Hu, om de știință din ocean și atmosferă, de la Universitatea din Beijing.


„Aceste rezultate sugerează că pierderea severă de ozon va apărea probabil în viitorul apropiat atâta timp cât anomaliile de temperatură a suprafeței mării calde din Pacificul de Nord sau alte procese dinamice ce sunt suficient de puternice”.


Articolul complet poate fi citit - aici.

Postări recente

Afișează-le pe toate

Comments


str. Alexandru cel Bun 51a, Chisinau

  • Facebook

©2021 by ozone.md. 

 „Acest website a fost elaborat cu asistența Fondului Multilateral pentru implementarea Protocolului de la Montreal prin intermediul UNEP în cadrul Proiectului “Structura Instituțională pentru Implementarea Protocolului de la Montreal în Republica Moldova, faza 10”.

bottom of page