top of page

Un gaz cu două impacturi foarte diferite asupra oamenilor și asupra mediului


photo credit: ozone.unep.org

Un gaz cu două impacturi foarte diferite asupra oamenilor și asupra mediului

Stratul de ozon ridicat în atmosfera Pământului, cunoscut sub numele de ozon stratosferic, protejează sănătatea umană, culturile și ecosistemele de daunele cauzate de prea multă radiație ultravioletă (UV). Dar mai jos în atmosferă, în troposferă, scenariul este diferit. Aici, activitățile umane pot provoca prea mult ozon, amenințând sănătatea umană, culturile și ecosistemele.


Ozon bun

Ozonul (O3) este un gaz care este produs în mod natural în atmosferă din oxigen (O2). Majoritatea ozonului din atmosfera Pământului apare în stratul de ozon din stratosferă - la aproximativ 15 km deasupra solului.


Ozonul formează aici stratul de ozon propriu zis, care servește drept scut natural împotriva razelor cele mai dăunătoare ale soarelui. Epuizarea acestui ozon a provocat atât de multă îngrijorare în anii 1970 și 1980, când oamenii de știință au descoperit că gazele folosite în aerosoli și industria de răcire, cum ar fi clorofluorocarburile (CFC), cauzează o gaură sezonieră imensă. Națiunile lumii s-au înscris la Protocolul de la Montreal pentru a reduce treptat aceste gaze. Acordul a avut un succes imens, iar acum stratul de ozon se vindecă. Aceasta este o veste bună pentru planetă, deoarece previne cazurile de cancer și cataractă și protejează culturile și ecosistemele.


Ozon rău

Dar există două fețe ale monedei de ozon. Există, de asemenea, un alt ozon - „ozon rău”. Acesta este 10% din ozon în atmosfera cea mai apropiată de suprafața Pământului - troposfera. Majoritatea ozonului troposferic se află la cel mai mic 2-3 kilometri, deci este denumit și „ozon de suprafață”. Ozonul de la suprafață este descris ca ozon rău, deoarece la concentrații mari reprezintă o amenințare pentru sănătatea umană, producția de culturi și vegetația naturală, inclusiv pădurile.


În 2010, Comitetul de evaluare a efectelor asupra mediului (EEAP) a raportat că 1-1,25 milioane de decese la nivel global ar fi putut fi atribuite poluării cu ozon de suprafață. În timp ce expunerea pe termen lung la niveluri ridicate de ozon de suprafață poate contribui la boli cardiovasculare - inclusiv hipertensiune arterială, boli de inimă și accident vascular cerebral - cea mai cunoscută legătură este cu bolile respiratorii.


Respirația cu ozon provoacă inflamații și leziuni ale căilor respiratorii și ale plămânilor. Acest lucru poate duce la probleme chiar și la persoanele fără boli respiratorii preexistente, dar este mai dăunător celor cu afecțiuni existente. La nivel global, până la 20 la sută din totalul vizitelor de urgență legate de astm se pot ridica la ozonul de la suprafață. În raportul de actualizare din 2020, EEAP a remarcat, de asemenea, dovezi inițiale conform cărora nivelurile ridicate de poluare a aerului pot fi asociate cu rezultate mai slabe asupra sănătății cauzate de infecția cu COVID-19.


Articolul complet poate fi citit - aici.

3 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

Comments


bottom of page