top of page

S-au confirmat îmbunătățirile calității aerului urmare a restricțiilor cauzate de Covid19



Blocările COVID-19 au adus îmbunătățiri rapide și „fără precedent” ale calității aerului în unele părți ale lumii - dar nu suficient pentru a opri schimbările climatice cauzate de încălzirea globală, au declarat pe 3 septembrie 2021 experții ONU.


Potrivit Buletinului Calității Aerului și Climei al Organizației Meteorologice Mondiale (OMM), Asia de Sud-Est în anul 2020 a înregistrat o reducere cu 40% a nivelului de particule dăunătoare din aer cauzate de trafic și producția de energie.


China, Europa și America de Nord au înregistrat de asemenea reduceri ale emisiilor și îmbunătățirea calității aerului în primul an al pandemiei, în timp ce țări precum Suedia au înregistrat îmbunătățiri mai puțin dramatice, deoarece calitatea aerului existentă conținea niveluri comparativ mai mici de microparticule (PM2.5) de dioxid de sulf nociv (SO2), oxizi de azot (NOx), monoxid de carbon (CO) și ozon (O3).


Experiment atmosferic

Doctorul Oksana Tarasova, șefa Diviziei de Cercetare a Mediului Atmosferic al OMM, a explicat că, deși dezvoltarea aerului curat a fost binevenită pentru multe persoane cu dificultăți de respirație, absența microparticulelor dăunătoare a lăsat calea liberă pentru ozonul natural, „care este unul dintre cele mai periculoase poluanți ”.


„Așadar, în ciuda unui astfel de experiment neașteptat cu chimia atmosferică, am observat că în multe părți ale lumii, chiar dacă eliminați transportul și alte emisii, calitatea aerului nu ar îndeplini cerințele Organizației Mondiale a Sănătății”, le-a spus jurnaliștilor de la Geneva.


Articolul complet poate fi citit - aici.



6 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

Comentarios


bottom of page