Bucătari de renume mondial se alătură campaniei WRD #coolingfood
Pentru a sărbători Ziua Mondială a Refrigerării, 26 iunie, Programul Națiunilor Unite pentru Mediu OzonAction, Chefs4thePlanet și Global Food Cold Chain Council colaborează pentru a explica rolul esențial al răcirii în protejarea sănătății umane și a planetei. Campania Cooling Keeps Food Fresh va descrie de ce răcirea este necesară pentru siguranța alimentelor și modul în care susține dietele nutritive care susțin sănătatea noastră, ajută la reducerea pierderilor și risipei de alimente și protejează mediul.
Bucătari de renume din întreaga lume s-au înscris în campanie. Ei vor descrie modul în care răcirea este necesară pentru bucătăria lor de inspirație locală. Rețetele bucătarului vor fi însoțite de sfaturi care vor educa consumatorii cu privire la alegerile de răcire pe care le pot face în casa lor pentru a economisi bani, a prelungi durata de viață a produselor și a înțelege modul în care risipa și pierderea alimentelor contribuie la schimbările climatice.
Bacteriile există peste tot în natură. Ele se află în sol, aer, apă și în alimentele pe care le consumăm. La temperaturi favorabile, cresc rapid, crescând în număr până la punctul în care unele tipuri de bacterii găsite în alimente pot provoca boli. Bacteriile cresc cel mai rapid în intervalul de temperaturi între 4,4 și 60 °C (40 și 140 °F), „Zona de pericol”, unele dublându-se în număr în doar 20 de minute. Dar răcirea oferită de frigiderele din casele și restaurantele noastre încetinește creșterea bacteriilor, menținând astfel alimentele în siguranță după ce sunt aduse acasă de pe piață sau depozitate după preparare.
Contribuțiile răcirii la sănătatea noastră și la mediu se extind însă mult mai departe. Congelarea permite ca fructele și legumele să fie culese la maturitatea maximă, adesea congelate în câteva ore, păstrând nutrienți și aromă. Iar răcirea reduce unul dintre cei mai mari contributori la schimbările climatice, emisiile de gaze cu efect de seră din alimente care se pierd din cauza deteriorării și deșeurilor. Reducerea pierderilor de hrană ar hrăni un număr mai mare de persoane subnutrite și ar promova protecția climei. În plus, selecția și funcționarea înțeleaptă a tehnologiei de răcire contribuie în mod semnificativ la protecția stratului de ozon și la combaterea schimbărilor climatice.
Răcirea contează
„Răcirea contează. Și păstrarea în siguranță a alimentelor este un exemplu în acest sens”, a spus Steve Gill, fondatorul Zilei Mondiale a Refrigerării, făcând ecou temei din 2022 a Zilei Mondiale a Refrigerării, Cooling Matters. „Răcirea este în centrul vieții moderne. Și importanța răcirii pentru lanțul alimentar global și a susținerii vieții umane pe planeta noastră nu poate fi supraestimată.”
Răcirea păstrează alimentele proaspete
Semnificația răcirii este uneori considerată de la sine înțeleasă de guverne, utilizatorii finali și public. „Răcirea aduce atât de multe contribuții importante societății noastre, cu conexiuni directe cu vieți, mijloace de trai, sănătate, nutriție și protecția mediului. Pe lângă scopul său principal de a păstra alimentele proaspete și sigure pentru a fi consumate, frigiderul poate fi, de asemenea, un agent de schimbare pentru a ajuta la rezolvarea provocărilor de mediu, cum ar fi conservarea stratului de ozon al Pământului, lupta împotriva schimbărilor climatice și promovarea eficienței energetice”, a declarat Jim Curlin de la UNEP OzonAction. Divizia Drept. „Poate să nu-l recunoști, dar frigiderul-congelator din casa ta sau restaurantul tău preferat este un superstar care are un impact uriaș cu mult dincolo de bucătărie. Campania Cooling Keeps Food Fresh urmărește să motiveze publicul să învețe despre nenumăratele beneficii ale răcirii.”
Bucătari de top se alătură campaniei
În centrul campaniei este sprijinul bucătarilor de renume mondial care aparțin Chefs4thePlanet. Anne Le More și Sebastien Ripari sunt cofondatorii organizației.
Confruntat cu triplele urgențe ale schimbărilor climatice, pandemiilor și inegalităților sociale, Chefs4thePlanet este o comunitate internațională de bucătari din întreaga lume care sunt preocupați de impactul alimentelor asupra planetei și sănătății noastre. „Într-un moment în care în fiecare zi depășim din ce în ce mai mult granițele noastre planetare, iar agricultura produce aproximativ un sfert din emisiile globale cu efect de seră, hrănirea a zece miliarde de oameni în 2050 necesită transformarea sistemică a sistemului nostru alimentar. Bucătarii ca modele și influenți au un rol cheie de jucat”, a spus Anne Le More.
În timpul campaniei, bucătari care reprezintă diferite regiuni ale lumii vor transmite mesaje video, întărindu-și angajamentul de a menține o planetă durabilă pentru viața umană și descriind modul în care răcirea contribuie la gătitul de zi cu zi și la operațiunile bucătăriilor lor. „Proteinele alternative, precum și ingredientele de sezon, locale și pe bază de plante devin din ce în ce mai importante în gastronomie, iar răcirea va continua să fie esențială”, a adăugat Sebastien Ripari.
Lanțul frigorific alimentar sustenabil
Potrivit Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură, contribuția emisiilor de deșeuri alimentare la încălzirea globală este aproape echivalentă cu emisiile din transportul rutier global. Dacă ar fi o țară, risipa alimentară ar fi a treia țară ca emițătoare din lume. „Industria poate facilita reducerea risipei alimentare și a impactului negativ asupra mediului, prin promovarea unui acces mai mare la tehnologia de conservare a alimentelor și prin promovarea dezvoltării și utilizării de echipamente eficiente din punct de vedere al costurilor, eficiente din punct de vedere energetic, cu impact redus asupra mediului”, a declarat Juergen Goeller, co-președinte. al Consiliului Global al Lanțului de Frig Alimentar și al Director al Afacerilor de Reglementare pentru Refrigerarea Carrier. „Un lanț alimentar sustenabil al frigului va fi un avantaj economic, social și de mediu.”
Urmăriți hăștăgul Coolingfood@worldrefrigerationday.org
Despre organizatori:
Ziua Mondială a Refrigerării este o inițiativă internațională care crește gradul de conștientizare cu privire la beneficiile răcirii și inspiră dezvoltarea și adoptarea de soluții de răcire inovatoare și durabile de către public, guverne, industrie și practicieni pentru bunăstarea generațiilor viitoare. Este sărbătorită în și în jurul datei de 26 iunie, data nașterii savantului scoțian William Thomson, cunoscut sub numele de Lord Kelvin, care a formulat prima și a doua lege a termodinamicii.
UNEP OzonAction este o agenție de implementare a Fondului multilateral al Protocolului de la Montreal privind substanțele care epuizează stratul de ozon. Scopul OzonAction este de a permite țărilor în curs de dezvoltare să își îndeplinească și să-și susțină obligațiile de conformitate în temeiul tratatului.
Chefs4thePlanet este o coaliție internațională dedicată acțiunii climatice, protecției biodiversității și a mediului și luptei împotriva risipei alimentare. Susține tranziția către o agricultură ecologică și circuite alimentare scurte și dragostea pentru lucruri bune împărtășită între generații, prieteni și culturi.
Global Food Cold Chain Council este o organizație industrială independentă non-profit care urmărește să reducă simultan risipa alimentară și emisiile de gaze cu efect de seră aferente în procesarea, transportul, depozitarea și prezentarea cu amănuntul a alimentelor reci prin extinderea și îmbunătățirea accesului la produse eficiente din punct de vedere energetic. tehnologie cu potențial scăzut de încălzire globală.
Comments