Gazele utilizate la fabricarea spray-urilor, echipamentelor frigorifice, stingătoarelor cu spumă chimică, dar și pesticidele, distrug stratul de ozon. Efectul negativ se datorează atomilor de carbon, clor şi fluor, numite clorfluorcarburi și hidroclorfluorcarburi, care trăiesc peste un secol și au o amprentă considerabilă asupra încălzirii globale.
O unitate de triflorometan are o amprentă asupra scutului protector al planetei de mii de ori mai puternic ca dioxidul de carbon: o tonă de triflorometan are un efect de seră echivalent cu 14.800 tone de dioxid de carbon. Pentru comparație, pentru a absorbi 1 tonă de CO2, este nevoie de plantarea a 46 de copaci.
Numit și scutul Terrei, stratul de ozon protejează Pământul de radiațiile ultraviolete, care sunt de fapt și principala cauză a mai multor tipuri de cancer de piele, cataractelor și orbirii. Totodată, un strat redus de ozon duce la reducerea culturilor și, implicit, a cantității de hrană, ca urmare a micșorării frunzelor la plante, distrugerii vieții marine, a planctonului. Un efect economic ușor de detectat cu ochiul liber este degradarea unui număr impunător de materiale plastice utilizate în construcție, vopsele, ambalare etc.
Soluția este renunțarea la cât mai multe substanțe periculoase. Acest lucru nu numai că ajută la protejarea stratului de ozon al Pământului, dar contribuie și la lupta împotriva încălzirii globale de pe planetă.
„Guvernul Republicii Moldova, împreună cu Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare, depune toate eforturile în vederea protecției stratului de ozon. În acest sens, Republica Moldova s-a obligat să eșaloneze suprimarea hidroclorofluorocarburilor până la eliminarea lor completă, până în anul 2040”, susține Victoria Jacot, consultantă principală, Secția Politici de Aer și Schimbări Climatice, Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului.
Din 2010, în țara noastră a demarat cea de-a doua etapă a unui proiect PNUD susținut de Fondul Multilateral pentru Implementarea Protocolului de la Montreal, care prevede introducerea tehnologiilor „prietenoase ozonului și climei”, precum şi suport tehnologic pentru sectorul frigorific și de condiționare a aerului.
Vezi articolul complet - aici.
Opmerkingen