În 2021 au existat multe speculații cu privire la gaura de ozon din Antarctica și dacă anul acesta va avea ca rezultat o dimensiune record. Pe 27 octombrie, NASA și NOAA au confirmat că gaura de ozon din 2021 și-a atins suprafața maximă pe 7 octombrie, atingând un vârf la 9,6 milioane de mile pătrate (24,8 milioane de kilometri pătrați) - aproximativ dimensiunea Americii de Nord - clasându-l pe locul 13 ca mărime din 1979. Ea va persista probabil până în noiembrie, chiar și până la începutul lunii decembrie.
„Aceasta este o gaură mare de ozon din cauza condițiilor stratosferice mai reci decât media din 2021 și fără un Protocol de la Montreal, ar fi fost mult mai mare”, a spus Paul Newman, om de știință, șef pentru Științe ale Pământului la Centrul de Zbor Spațial Goddard al NASA din Greenbelt, Maryland.
Protocolul de la Montreal a fost înființat în 1987 pentru a proteja sănătatea umană și mediul de efectele adverse ale epuizării stratului de ozon cauzate de mai multe substanțe artificiale, cum ar fi clorofluorocarburile (CFC). Cu sprijinul universal al 198 de națiuni, Protocolul de la Montreal a condus la eliminarea treptată a aproape 99% din substanțele care epuizează stratul de ozon.
În timp ce măsurătorile inițiale din septembrie au provocat îngrijorare, tendința generală este spre închiderea lentă a găurii de ozon. Estimările prevăd că va reveni la nivelurile de dinainte de 1980 până în anii 2060.
Raportul complet poate fi vizualizat - aici.
Comments