top of page

Ce este COP26? Și alte întrebări despre marele summit al ONU privind schimbările climatice


Nadia Hafid, NYT

Aproximativ 20.000 de oameni se pregătesc să participe la discuțiile despre climă găzduite de Organizația Națiunilor Unite. Iată câteva fapte cheie pe care trebuie să le știi.


O conferință a Organizației Națiunilor Unite privind încălzirea globală care începe luna aceasta la Glasgow este considerată un moment crucial pentru eforturile de a aborda amenințarea schimbărilor climatice.


Aproximativ 20.000 de șefi din statele membre, diplomați și activiști sunt așteptați să se întâlnească în persoană începând cu 31 octombrie pentru a stabili noi obiective de reducere a emisiilor de la arderea cărbunelui, petrolului și gazelor care încălzesc planeta. Conferința are loc anual, dar anul acesta este esențial, deoarece oamenii de știință spun că națiunile trebuie să facă o schimbare imediată, bruscă, departe de combustibilii fosili, dacă speră să evite efectele cele mai catastrofale ale schimbărilor climatice.


Scopul este de a preveni creșterea temperaturii medii globale cu peste 1,5 grade Celsius în comparație cu nivelurile de dinainte de Revoluția Industrială. Acesta este pragul dincolo de care, potrivit oamenilor de știință, pericolele încălzirii globale, cum ar fi căldura mortală, lipsa de apă, eșecul recoltelor și colapsul ecosistemului, cresc enorm de mult.


Dar China, Australia, Rusia și India nu și-au făcut încă noi angajamente pentru a-și reduce poluarea și nu este clar că o vor face înainte de summit. Între timp, doar câteva țări bogate au alocat bani pentru a ajuta națiunile sărace și vulnerabile să facă față impactului dezastrelor climatice pe care le-au făcut puțin pentru a le provoca.


Acești doi factori fac ca probabilitatea de succes la conferința, cunoscută sub numele de COP26, să fie incertă.


Ce este COP26?

COP înseamnă „Conferința părților”. În limbajul diplomatic, părțile se referă la 197 de națiuni care au fost de acord cu Convenția-cadru a Națiunilor Unite privind schimbările climatice la o întâlnire din 1992. În acel an, Statele Unite și alte țări au ratificat tratatul pentru a combate „interferența periculoasă a omului în sistemul climatic” și stabilizarea nivelurilor de emisii de gaze cu efect de seră în atmosferă.


Este pentru a 26-a oară când țările se adună în cadrul convenției – deci, COP26.


Ce s-a întâmplat în ultimii 25 de ani?

Prima COP a avut loc la Berlin în 1995, după ce o masă critică de națiuni a ratificat convenția privind clima. A fost o piatră de hotar și a pregătit scena pentru Protocolul de la Kyoto doi ani mai târziu, care a cerut națiunilor bogate și industrializate să reducă emisiile.


Acel acord a avut problemele lui. Printre acestea, Statele Unite sub fostul președinte George W. Bush l-au respins, invocând faptul că nu au cerut Chinei, Indiei și altor economii emergente majore să își reducă gazele cu efect de seră.


Deja la anul 2015, după mai bine de două decenii de dispute cu privire la națiunile care poartă cea mai mare responsabilitate pentru combaterea schimbărilor climatice, liderii a aproape 200 de țări au semnat Acordul de la Paris. Acea înțelegere a fost considerată inovatoare. Pentru prima dată, țările bogate și sărace au convenit să acționeze, deși în ritmuri diferite, pentru a aborda schimbările climatice.


Articolul complet poate fi vizualizat - aici.

5 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

Comments


bottom of page