top of page

16 septembrie - Ziua Internațională pentru Protecția Stratului de Ozon

16 septembrie 2020, Chișinău – Ziua de 16 septembrie a fost declarată de Programul Națiunilor Unite pentru Mediu (UNEP) „Ziua Internațională a Stratului de Ozon”, în vederea marcării zilei de 16 septembrie 1987, când a fost adoptat Protocolul de la Montreal privind substanțele care epuizează stratul de ozon. Sloganul zilei, „Ozonul pentru viață”, ne reamintește că nu numai ozonul este crucial pentru viața pe Pământ, dar și că trebuie să continuăm să protejăm stratul de ozon pentru generațiile viitoare.

Protocolul de la Montreal este recunoscut pe plan mondial drept cel mai eficient tratat multilateral asupra mediului, exemplu unic de colaborare și parteneriat internațional pentru a proteja patrimoniul comun al umanității și al comunității mondiale. Principiile colaborării internaționale privind protecția stratului de ozon au fost elaborate în cadrul Convenției de la Viena pentru protecția stratului de ozon în 1985, care a intrat în vigoare la 2 septembrie 1988.

21 de articole ale Convenției obligă părțile semnatare să protejeze sănătatea umană și mediul înconjurător de efectele epuizării stratului de ozon, printre care:

  • eliminarea producției și consumului de substanțe care afectează stratul de ozon;

  • aplicarea celor mai bune tehnologii de îmbunătățire a reținerii, recuperării, reciclării și/sau distrugerii substanțelor cu impact negativ asupra stratului de ozon;

  • promovarea unor alternative pentru înlocuirea acestor substanțe, cât și a produselor ce conțin substanțe distrugătoare a stratului de ozon protector - aplicarea măsurilor de control asupra substanțelor responsabile de afectarea stratului de ozon și asupra produselor la fabricarea cărora se folosesc aceste substanțe;

  • cooperarea în domeniul științific, juridic, economic și informațional.

Republica Moldova s-a aliniat efortului mondial de cooperare pentru un mediu sănătos, adoptând acte legislative în domeniu din anul 1999 și devenind parte la Convenția de la Viena pentru protecția stratului de ozon și a Protocolului de la Montreal în anul 1996 (Hotărârea Parlamentului Republicii Moldova nr. 966-XIII din 24. 07. 1996). Prin ratificarea Convenției și a Protocolul, țara şi-a asumat angajamentele să respecte și să îndeplinească prevederile și restricțiile acestor instrumente internaționale.

Cu ocazia Zilei Internaționale pentru Protecția Stratului de Ozon, Secretarul General ONU, António Guterres a transmis un mesaj prin care a subliniat importanța Convenției de la Viena pentru protecția stratului de ozon ca fiind primul pas în remedierea găurii din stratul de ozon al planetei.

„Astăzi, de Ziua Mondială a Ozonului, sărbătorim 35 de ani de la adoptarea acestei convenții, care a fost primul pas în remedierea găurii din stratul de ozon al planetei. Gazele folosite în aerosoli și aparatele de răcire au cauzat această gaură. Conform Protocolului de la Montreal al convenției, guvernele, oamenii de știință și din domeniul industrial au cooperat și au înlocuit până acum 99% din aceste gaze. Stratul de ozon se vindecă acum, protejând sănătatea umană și a ecosistemului. Acțiunile pe marginea Protocolului de la Montreal nu s-au terminat. Prin amendamentul de la Kigali al protocolului, comunitatea internațională caută alternative pentru agenții de răcire care contribuie la amenințarea tot mai mare a perturbării climatului. Dacă va fi complet implementat, amendamentul de la Kigali poate preveni încălzirea globală cu 0,4 grade Celsius. Felicit cele 100 de Părți la amendament care sunt un exemplul. Pe măsură ce urmărim recuperarea globală după devastarea socială și economică cauzată de pandemia Covid-19, trebuie să ne angajăm să construim societăți mai puternice și mai rezistente. Este imperativ să depunem eforturile și investițiile în combaterea schimbărilor climatice și protejarea naturii și a ecosistemelor care ne susțin. Tratatele privind ozonul se remarcă ca exemple inspiratoare care arată că, acolo unde prevalează voința politică, există puține limite la ceea ce putem realiza într-o cauză comună. Să luăm exemplu din modul în care am lucrat împreună pentru a păstra stratul de ozon și pentru a aplica aceeași voință vindecării planetei și creării unui viitor mai luminos și mai echitabil pentru întreaga umanitate”, a menționat António Guterres .

Notă: În 1985, guvernele lumii au adoptat Convenția de la Viena pentru protecția stratului de ozon. Conform Protocolului de la Convenția de la Montreal, guvernele, oamenii de știință și industria s-au angajat să lucreze împreună pentru a elimina 99% din toate substanțele care epuizează ozonul. Datorită Protocolului de la Montreal, stratul de ozon se vindecă și se așteaptă să revină la valorile anterioare anilor 1980 până la mijlocul secolului. În sprijinul protocolului, amendamentul Kigali, care a intrat în vigoare în 2019, va acționa pentru reducerea hidrofluorocarburilor (HFC), a gazelor cu efect de seră cu potențial puternic de încălzire climatică și efecte dăunătoare mediului.



34 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

Comments


bottom of page